^Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Спортен клуб MUSHING BULGARIA

Спорт с кучета !!! Каникрос, байкджоринг, скиджоринг и кучешки впрягове !

>

Регистрирай се

За да имате достъп до цялата база данни трябва да сте пълноправен член на СК "Мъшинг България"

Състезание Mushing Bulgaria Cup 09.11.2019 г.

Състезание каникрос и байкджоринг Spring Race 16.04.2016 г.

Мъшинг България Къп 2015

 Бих ви провокирал със следният въпрос: Бихте ли носили панталон с един по-къс и по-тесен крачoл или бихте ли облякли рокля с по-къса и зашита накриво презрамка ? Не, нали!

Какво е нужно за да бъде един хамут добре изработен който да не вреди на кучетата. Определено не е да хванеш 2 метра лента да я зашиеш и да кажеш: "Аз, произвеждам хамути " и да твърдиш, че не вредят на козината или здравето на кучето.

Основните неща за да бъде един хамут за куче добър и да не вреди по никакъв начин са качествена лента,качествени и здрави конци, различни машини за шиене и т.н.,  добра кройка за всички размери и модели в зависимост от породата на кучето, предимно дългогодишен опит и постоянна работа с опитни мъшери и състезатели, които дават насоки и съвети как да е по-добър един хамут. Преди всяко пускане в производство много, много тестове, дали всяка промяна по конструкцията на хамута няма да вреди на козината и здравето на кучето.

За да бъде добре направен един хамут и да имаш претенции за качество като производител, най-важното е кройката по размер M,S,L....т.н. и ъгъла на зашиване на лентите!

Визуално всичко изглежда лесно,но.... и най- малкото отклонение от ъгъла на зашиване  (различен за всички размери)  неминуемо  води до грешно зашиване от противоположната страна. Стане ли това лентите от конструкцията на хамута  няма да лежат  със цялата си площ  независимо дали е отстрани или върху гърба на кучето. Ще бъде неудобна при опън и  най-малкото може да откаже кучето  да дърпа или, ако все пак то дърпа замислете се .( Роклята ви ако е с неудобна, накриво зашита презрамка и ви убива няма да я носите, нали? )

Примери за лошо направени  хамути:

                                                                   

На тази снимка ясно се вижда колко неестествено седи един хамут. Дълги странични ленти, нарушен ъгъл на зашиване на лентите които минават през гърба и т.н. Пълна пародия която няма как да не вреди на здравето на кучето!!!! Това определено не е хамут!

Втори пример за хамут ,които според някои  „професионалисти” не отстъпва по нищо на световно известни марки  хамути които винаги тестват своите продукти дали не вредят на кучето, преди да ги пуснат в продажба.

                                         

Лентата от долната страна на гърдите към опашката е прекалено дълга и пречи за свободното движение при тичането на кучето !. Неимоверно натоварване на задните крака.!!!!За горните ленти на гърба на кучето ....лош ъгъл на зашиване и натоварване на гръбначния стълб.

Друг пример за това какво не е хамут за куче.Прекалено  широки ленти през врата  и между краката на кучето.Лош ъгъл на зашиване на лентите където лежат на  гърдите на кучето. Това куче с такъв хамут за съжаление определено ще откаже да тича и дърпа. Давам следният бутафорен пример: Сложете си пълна раница с широки презрамки през раменете , изпънете си ръцете на нивото на очите и се опитайте да пляскате многократно. Определено няма да се чуствате комфортно. Така се чувства вашето куче с този "хамут".

 И един пример за хамути които преди да се пуснат в производство са тествани и изпипани до най-малкия детайл . Разликата е огромна, колкото и да се говори и заблуждава, че качеството на хамутите е идентично. Определено може да се каже че всяка лента от конструкцията на хамута си е на точното място и наистина този хамут не би навредил по никакъв начин или отказал кучето да тегли.!!!

Много малко са производителите на спортна екипировка и аксесоари за спорт с кучета в света, които наистина тестват и правят всичко възможно да има наистина качествени хамути за кучета. Все пак всеки тест, независимо дали се отнася за конструкцията на хамута или материалите използвани за подплата, изисква немалко парични средства и именно заради влагането на тези средства, тези производители патентоват своите продукти. Такива хамути със сигурност не вредят на козината и здравето на кучетата.

Това са само факти с които искам да ви провокирам единствено да се замислите, дали ви пука за хамутите които ползвате и  дали наистина  вашето куче се чувства комфортно с  интерпретации на  хамут.

Задава се следният въпрос и се иска съвет:

- Хамута добре стои около врата на кучето. Дължината беше по-голяма, но "производителят" скъси хамута и сега лентите които минават през гърба на кучето не са опънати! Какво да направя за да се опъне хамута по тялото на кучето?

- Няма какво да се направи и най-добре искайте съвет и се обърнете към така наречения "производител" на хамути.

В интернет пространството, вече има достатъчно снимков материал и примери, за да се убедите в гореизложените факти.

Статията е написана от Александър Янков управител на Манмат България. Ако случайно някои има претенции към гореизложените факти да се обърне лично към него.

Copyright 2013 © 2024 / All Rights Reserved /www.mushing-bg.com/ Hristina Yankova. Информацията за мъшинг спортовете и категориите са собственост на МАНМАТ БГ ЕООД