^Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Спортен клуб MUSHING BULGARIA

Спорт с кучета !!! Каникрос, байкджоринг, скиджоринг и кучешки впрягове !

>

Регистрирай се

За да имате достъп до цялата база данни трябва да сте пълноправен член на СК "Мъшинг България"

Състезание Mushing Bulgaria Cup 09.11.2019 г.

Състезание каникрос и байкджоринг Spring Race 16.04.2016 г.

Мъшинг България Къп 2015

 Колана, който се ползва за каникрос,скиджоринг, догтрекинг и тези които предпочитат да правят байкджоринг с колан (има и хора, които предпочитат да не ползват колан за байкджоринга, а връзват амортисьорното въже на велосипеда и е препоръчително с "bike antenna") е също важна част от оборудването на екипа от човек и куче. Смея да твърдя, че е дори най-важната част от оборудването за тези спортове. Най-важен е и се държи изключително на неговата качествена изработка по точно определени критерии. Има доста състезания от по-висок ранг, на които няма да бъдете допуснати до участие, ако колана не е по определените стандарти.
Защо е най-важен колана? Защото, чрез него се упражнява контрола върху кучето докато правите каникрос или кучетата когато са две при байкджоринг и догтрекинг.  
Какви са критериите за колан които покриват определените стандарти и защо се държи много на тях? Една от причините е, че колана е вързан през кръста на водача на кучето и голяма част от натоварването е именно на прешлените на гръбначния стълб на човека и за това, подложката в колана трябва да е по определен стандарт за твърдост по Бринел ( HB- Brinell hardness ). Тази подложка не трябва да е мека нито много твърда. Когато подложката е от мека материя цялото напрежение от лентата (която минава през гърба и води напред към мястото за закачване на амортисьорното въже) се поема от един прешлен или напрежението пада на връзката между 2 прешлена което е изключително опасно за получаване на травми.(ако ползвате мек колан и сега не чувствате болка не е гаранция, че за напред след няколко години това определено ще се случи).Когато подложката на колана е много твърда, при бягане това неминуемо ще доведе до разтягане на междупрешленните разстояния което изобщо пак не е ОК.
Освен твърдостта на подложката на колана за каникрос, скиджоринг и догтрекинг другото не по-малко важно нещо е, че те се делят и на 2 вида:
Първи вид е с ленти които минават през седалищните части на човека и втори вид които обхваща  бедрените мускули (като колани за катерене).
При първия вид с лентите. Самите ленти също са много важен елемент от конструкцията на колана.Тяхната функция е освен че държат колана (да не се повдига нагоре към гърдите при бягане или при байкджоринг още на първия метър колана вече да е при гърдите, тъй като байкджориста е леко приведен напред) е и да поемат усилието от дърпането на кучето и да го разпределят равномерно през кръста и седалищните части (така не се натоварва единствено кръста).Тези ленти са регулируеми и се събират в една която се захваща за тази която минава през кръста близко до тялото на човека и там е опорната точка на която се закачва амортисьорното въже.

                   
При втория вид, който е предимно за каникрос, дърпането на кучето се разпределя равномерно на кръста и бедрените мускули. Захващането на амортисьорно въже  към колана е индентично като на модела с ленти.

          

И една особеност при използването на колан за скиджоринг е куката която се изисква във всички Европейските състезания, още от 2005г. вместо закопчалки или карабини, които  замръзват. Тя служи  между колана и амортисиорното въже,  като бърза връзка, за по-бързо откопчаване в случай на падане или инцидент на скиджориста. 


Така че всякакви други интерпретации на колани, не са колани за каникрос, скиджоринг, байкджоринг и догтрекинг. Не подлежат изобщо на коментар и колани които за подложка имат единствено дунапрен Това, че пише че е колан за каникрос, скиджоринг, байкджоринг и догтрекинг, определено не значи, че е колан за тези мъшинг спортове.          

И за финал от трите статии в полезна информация правиме комплект за баикдйоринг от "хамут" с недобра конструкция, "амортисьорно въже" с амортисьор сложен без никаква идея защо е там  и имитация на "колан" получаваме: Три лоши елемента които на външен вид наподобяват това за което са предназначени и се получава следното.

Кучето тръгва с неудобен "хамут", байкджориста след него и вече му е качен "колана"  на гърдите като сутиен, естествено "амортисьорното въже" заради некачествено бънджи отделение започва да прави едни въртеливи движения все едно момиче ще скача на ластик и... определено на 100% това не е спортна екипировка за байкджоринг.

След това започват... въпросите:
 - Кучето ми не е мързеливо, но няма желание да тича или ходи на една страна, когато е с хамут ? Най- вероятно "хамута" е неудобен, защото само външно прилича на хамут. Разшийте го (често сам се разшива), прекроете го или си сменете хамута.
 - Амортисьорното въже се върти и подскача? А.... "сменете" амортисьора (бънджи отделението) в "амортисьорното въже" с такъв с точен размер и определено усилие на разтягане и го поставете на точното място или направо си  подменете амортисьорното въже.     
- "Колана" ми защо се качва към гърдите? Определено ... скоро ще ви боли гърба и кръста и Честито! Ползвате... сутиен-колан за байкджоринг.

В интернет пространството, вече има достатъчно снимков материал и примери, за да се убедите в гореизложените факти.

Статията е написана от Александър Янков представител на Манмат за България. Ако случайно някои има претенции към гореизложените факти да се обърне лично към него.

Copyright 2013 © 2024 / All Rights Reserved /www.mushing-bg.com/ Hristina Yankova. Информацията за мъшинг спортовете и категориите са собственост на МАНМАТ БГ ЕООД