^Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Спортен клуб MUSHING BULGARIA

Спорт с кучета !!! Каникрос, байкджоринг, скиджоринг и кучешки впрягове !

>

Регистрирай се

За да имате достъп до цялата база данни трябва да сте пълноправен член на СК "Мъшинг България"

Състезание Mushing Bulgaria Cup 09.11.2019 г.

Състезание каникрос и байкджоринг Spring Race 16.04.2016 г.

Мъшинг България Къп 2015

Многократно в разговори, главно с клиенти на Манмат България и хора които тепърва събират информация за оборудване за мъшинг спортове. все по-често чувам небивалици от тях, информирани от разни специалисти и самозвани профита  ( няма да назовавам имена, "производители" и т.н.). които изказват "абсурдни" становища и "факти" от тяхната „голяма” практика.
Това, ми дава повод и искам поне посетителите и членовете на сайта на Спортен Клуб Мъшинг България да бъдат информирани какво е значението на амортисьора които се използва в кучешките впрягове и вградените амортисьори във въжетата за каникрос, байкджоринг, скиджоринг и догтрекинг. Мнозина смятат, че амортисьора само първоначално обира сътресението при стартиране. За съжаление, това е само едната страна от целта на този амортисьор. Всеки амортисьор, дали за байкджоринг, каникрос, скиджоринг или амортисьор за шейна е с различна сила на съпротивление и опън !
Какво е значението на  амортисьора?Целта му освен при старт, е и също да компенсира разликите  в темпото между човека и кучето или шейната и кучетата по време на цялостното занимание или тренировка.
Когато кучето в галоп: Кучето до голяма степен дължи  неговата скорост на задните си крака. Това означава, че в момента, когато то се избутва с задните си крака в краткосрочен план неговата скорост е по-висока, а след това се увеличава, докато поставя предните си крака и докато не възвърне задните си крака на земята и да "ускори" отново.  Всички тези хиляди „тласъци” се обират от амортисьора ! 
Когато кучето е в тръс: Същият принцип, само че, по този начин скоростта на движение е по-равномерна, отколкото в галоп. И пак, тези многократни „тласъци” се обират от амортисьора !
Бегач, байкджорист или мъшер на шейна:  Ускорението винаги е различно, т.е. „тласъците” при всяка крачка на бегача или всяко завъртане на педалите на велосипеда или пързалянето на шейната никога не са в синхрон с „тласъците” на кучето или кучетата. И пак тези разлики в тласъците се обират от амортисьора! Това са фактите а именно че  кучето или кучетата и човек не може да се движат никога равномерно. Ако сте с твърда връзка между човека и кучето или имитация на амортисьорно въже  или между шейната и кучетата когато няма амортисьор,  това ще бъде непрекъснато предаване на хилядите импулси (подръпвания) които могат да имат отрицателни последици за здравето или нежелание на кучето да тегли и бяга.
Ами това е истинската цел на амортисьора, а не когато кучето изплези език и вдигне опашка, амортисьора да е изпънат до откат, поради псевдо бънджи отделение.
На такъв въпрос как да се отговори...! "- Веднъж  годишно  трябва ли да бъде сменен амортисьора в повода за каникрос или байкджоринг, защото ластиците видиш ли се уморявали и кучето докато тръгне много ме дърпа, нали след като наберем скорост няма проблем !" Ами кой ти каза това......”Ами хора,  които професионално се занимават с мъшинг, "производители" на такива въжета и т.н. ” .
Какви са тия префесионалисти и ..... които не знаят за какво е този вграден амортисьор! Всички качествени въжета с амортисьор изпълняват предназначението си от 3 до 5 години, в зависимост от това колко често те се използват и не се сменят ластици или там както ги наричат "профитата" и естествено колко му пука на стопанина за неговото оборудване и здравето на кучето му.

 

Статията е написана от Александър Янков представител на Манмат за България. Ако случайно някои има претенции към гореизложените факти да се обърне лично към него.

 

Copyright 2013 © 2024 / All Rights Reserved /www.mushing-bg.com/ Hristina Yankova. Информацията за мъшинг спортовете и категориите са собственост на МАНМАТ БГ ЕООД